TALENTLAB

CONSEJO SUPERIOR DE INVESTIGACIONES CIENTÍFICAS (CSIC) AMB EL FINANÇAMENT DE LA FUNDACIÓN ESPAÑOLA PARA LA CIENCIA Y LA TECNOLOGÍA (FECYT)
Espanya, 2012-2014

Menció a les bones pràctiques en divulgació científica 2012 per FECYT.

TalentLab es fixa tant en el talent dels investigadors, com en el dels mestres i professors o el de la ciutadania en general, per cocrear recursos educatius, exposicions i debats sobre diferents branques de la ciència.

Codissenyar recursos educatius digitals, una exposició i una sèrie de diàlegs amb professors de secundària i investigadors de diferents disciplines del CSIC.

TalentLab barreja professionals de la comunitat científica vinculats al CSIC i de la comunitat educativa. Els embarca en un procés col·lectiu de codisseny i cocreació de recursos educatius, una exposició i una sèrie de diàlegs sobre un objecte, l’arròs daurat, un cos, els exoesquelets i un paisatge, Hiroshima. Es va basar en una sèrie de tallers presencials de cocreació que exploraven les ciències biològiques, la química del medi ambient, les ciències de la terra, la intel·ligència artificial, l’astrofísica, les ciències del mar i l’arqueologia. El treball presencial es va veure complementat amb una plataforma de col·laboració en línia.

Entregables:

Set recursos educatius.

 • ArgumentaTIC: Un joc de taula per comprendre el raonament basat en casos utilitzat per la Intel·ligència Artificial.
 • El meu temps meteorològic: Projecte en meteorologia que inclou construcció dels aparells de mesura DIY, presa de dades i representació en una infografia.
 • El sexe dels caragols: Projecte de recerca en col·laboració entre escoles que inclou una pràctica que vincula el sexe dels caragols de mar amb la contaminació del mar.
 • Energia viva: Projecte per conèixer i aprofundir sobre les bioenergies explicades des d’un punt de vista científic, empresarial, periodístic, i artístic.
 • Viatge a Mart: Joc virtual que proposa al jugador un viatge a Mart. Per arribar-hi caldrà enlairar-se, traslladar-se i aterrar. Cada fase compta amb preguntes i reptes científics que cal superar per seguir avançant.
 • La pesca. Abans i ara: Una proposta per a treballar l’activitat pesquera a l’aula i mostrar-ho a través d’un vídeo.
 • Reconstruint el passat: Ens apropem al món de l’arqueologia a través de les tècniques de producció de ceràmica dels primers pobladors, al neolític.

  Exposició TalentLab.

  Tres diàlegs.

 • Diàleg 1 Natures híbrides. Un objecte: arròs daurat.
 • Diàleg 2 Natures híbrides. Un cos: l’exoesquelet.
 • Diàleg 3 Natures híbrides. Un paisatge: Hiroshima.
 • PROJECTES

  DESIGN THINKING

  MÈTODE CIENTÍFIC

  PROCÉS CREATIU

  DESIGN THINKING

  MÈTODE
  CIENTÍFIC

  PROCÉS CREATIU

  PROJECTES

  DESIGN THINKING

  MÈTODE CIENTÍFIC

  PROCÉS CREATIU