SERVEI EDUCATIU ESTACIÓ BETA I CULTURNAUTES

CENTRE DE CULTURA CONTEMPORÀNIA DE BARCELONA (CCCB)
Catalunya, 2014-2018

Assessorament, ideació, disseny, execució i formació d’activitats educatives per l’Estació Beta i Culturnautes, ambdós projectes coordinats per l’àrea educativa del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

Com dissenyar activitats educatives transdisciplinàries, innovadores i que donin resposta a la necessitat de la cultura contemporània d’hibridar art i ciència per tractar temes complexos com ara les dades, la programació, la intel·ligència artificial o el canvi climàtic?

Projectes en els que hem participat:

DESPRÉS DE LA FI DEL MÓN | 2017 – 2018

Disseny i realització d’activitats educatives, visites guiades i guies docents.

Com sensibilitzar els infants, joves i famílies de com arribarà el nostre món a la segona meitat del segle XXI, i sobre la responsabilitat de la nostra societat envers les generacions que hi naixeran i creixeran?

Després de la Fi del Món és una exposició que mostra una visió particular i artística sobre el canvi climàtic. Aquesta exposició compta amb 8 instal·lacions artístiques que ens proposen diverses aproximacions a diferents visions mediambientals. La Mandarina de Newton va idear, dissenyar i produir tres tallers per a públics diferents: alumnes de primària, alumnes de secundària i famílies; les visites guiades i els materials educatius per als docents. A més, va formar a l’equip educatiu del CCCB per tal que aquestes activitats poguessin ser dutes a terme amb personal intern.

Entre l’oferta dissenyada trobem:

 • Som planetaris.
 • L’Energia tot ho mou.
 • Aigua i ecosistemes.

  LA MÀQUINA DE PENSAR. RAMON LLULL I L’«ARS COMBINATORIA» | 2016

  Disseny i realització d’activitats educatives i visites guiades.

  Com apropar la figura de Ramon Llull i la lògica de la programació de forma lúdica dins del marc de Culturnautes?

  Culturnautes és el casal cultural del CCCB i està obert a infants i joves de 6 a 15 anys. La Mandarina de Newton va idear, produir i realitzar una setmana temàtica vinculada a l’exposició La màquina de pensar. Ramon Llull i l’«ars combinatoria». Les activitats que es van realitzar permeteren complementar, amb un treball actiu i divertit, la visita a l’exposició dinamitzada per Irene Lapuente. També ens van ajudar a endinsar-nos en el món de la programació, la codificació, l’art i la mística. El treball experimental es va organitzar en tres blocs: electromagnetisme, codis i programació. Aquests tres àmbits es van treballar científicament, artísticament i espiritualment.

  +HUMANS. EL FUTUR DE LA NOSTRA ESPÈCIE | 2015

  Disseny i realització d’activitats educatives i visites guiades.

  Com tractar temes com la modificació genètica, la tecnologia o els implants artificials a infants i joves de 6 a 15 anys, de forma lúdica i dins del marc de Culturnautes?

  Culturnautes és el casal cultural del CCCB que neix el 2014 i està obert a infants i joves de 6 a 15 anys. La Mandarina de Newton va coordinar les 4 setmanes de casal i va idear, produir i realitzar una setmana temàtica vinculada a l’exposició +Humans. El futur de la nostra espècie. Les activitats que es van realitzar es van organitzar en tres blocs: fronteres de la biologia, avenços de la tecnologia i reflexió filosòfica. El treball experimental va incloure l’extracció d’ADN, l’exploració de la fluorescència i la luminescència, la recerca amb drosophila melanogaster la construcció d’ulleres 3D i de realitat virtual, conceptes d’intel·ligència artificial i visionat d’audiovisuals.

  BIG BANG DATA – IMMERSOS EN LES DADES | 2014-2017

  Disseny i realització d’activitats educatives.

  Com apropar el món del big data a públic infantil, escolar, adult i gent gran?

  Big Bang Data, una exposició coproduïda per Fundación Telefónica i el CCCB, és un projecte que s’endinsa en el fenomen de l’explosió de dades en la que estem immersos. Immersos en les Dades fou una adaptació de la Diputació de Barcelona de Big Bang Data que va itinerar per diverses ciutats de la província de Barcelona al llarg de 2 anys.

  Ambdues exposicions oferien també un espai de documentació, un servei educatiu i activitats complementàries vinculades. La Mandarina de Newton va dissenyar i realitzar les visites guiades i els tallers tecnològics que acompanyaven les exposicions. Aquestes activitats exploraven la temàtica del big data d’una forma lúdica, innovadora i creativa. Entre l’oferta dissenyada es trobaven tallers com ara:

 • Nosaltres al ciberespai.
 • Geolocalitzem! | In situ.
 • Un món de dades.
 • (Re)cerques a Google a estudi.

  Aquests tallers també van ser pensats i adaptats per a ser impartits durant el Casal d’Estiu del CCCB, Culturnautes. En aquest cas, els participants van explorar el món de les dades durant gairebé 20h.

 • PROJECTES

  DESIGN THINKING

  MÈTODE CIENTÍFIC

  PROCÉS CREATIU

  MÈTODE
  CIENTÍFIC

  PROJECTES

  DESIGN THINKING

  MÈTODE CIENTÍFIC

  PROCÉS CREATIU