SCIENCE OF THE CITY

LA MANDARINA DE NEWTON AMB SUPORT ECONÒMIC DE FUNDACIÓN ESPAÑOLA PARA LA CIENCIA Y LA TECNOLOGÍA (FECYT), FUNDACIÓ LA CAIXA, EL TECH MUSEUM DE SAN JOSÉ (CALIFÒRNIA-USA) I L’ASSOCIACIÓ PARIS-MONTAGNE.

Menció a las bones pràctiques en divulgació científica 2012 per a FECYT.
Internacional, 2011-2014

Science of the City és un projecte polièdric. Les diferents cares d’aquesta iniciativa posen en joc conceptes com ara: la recerca i la innovació en la divulgació científica, la participació en el sector cultural, el llenguatge audiovisual i les llengües no formals, la transdisciplinarietat i la cocreació de productes de coneixement com ara exposicions, publicacions o programes de televisió.

Apropar la ciència a la ciutadania i al seu dia a dia, a través d’un procés participatiu que integri el mètode científic, la il·lusió de proposar reptes i preguntes a través de la narrativa digital, la multiculturalitat i la diversitat lingüística, per finalment cocrear plegats una exposició, una publicació de recerca i un programa de TV.

Science of the City és un projecte internacional i local, una iniciativa multilingüe, un conjunt de recursos educatius i de comunicació científica, una eina d’investigació i una proposta participativa amb un resultat cocreat final. S’explora la interacció mútua i el poder d’inspiració de la ciència cap a les arts, la recerca juvenil i la televisió. Explora noves narratives i possibilitats per a l’audiovisual científic.

Va comptar amb tres edicions:

Primera edició 2011-2012. En aquesta primera convocatòria, els participants podien presentar vídeos en tres categories seguint el mètode científic: observació, pregunta i experiment. La participació estava oberta en tres idiomes: anglès, francès i castellà. A partir d’aquest material es va crear una exposició amb 9 peces inspirades pels vídeos dels participants. Es va inaugurar a Arts Santa Mònica i va itinerar per diverses localitats d’Espanya.

Segona edició 2012-2013. En aquesta segona edició vàrem escollir dues categories: pregunta i proposta per inspirar la recerca científica. El clip guanyador plantejava el repte de relacionar els colors amb l’aprenentatge. Investigadors de l’Institut Donders (Nilmegen, Països Baixos) van acceptar el repte de transformar aquesta idea en una publicació científica.

Tercera edició 2013-2014. Aquesta darrera edició vàrem obrir-la a diversitat de categories i idiomes. Finalment, aquest material es va transformar en un programa de televisió per la Xarxa de televisions locals.

Entregables:

 • Quasi un centenar de vídeos.
 • Una exposició.
 • Una publicació científica.
 • Un programa TV.
 • Tallers de creació audiovisual.
 • Article al número 14 de Quaderns d’Educació Social.
 • Presentacions a congressos: PSCT New Delhi, Campus Gutenberg 2011, 7ª European Spring School d’Història i Divulgació de la Ciència, Festival de Ciència i Cinema d’Amsterdam, Universitat de Leiden: ‘Beyond the Science Communication Model: Hybridization, Participation and Activism’, I Jornades de Divulgació Innovadora D+I (Saragossa), Zagreb.
 • Aparició als mitjans: Zagreb Tv, Heraldo de Aragón, La Malla.
 • PROJECTES

  DESIGN THINKING

  MÈTODE CIENTÍFIC

  PROCÉS CREATIU

  DESIGN THINKING

  MÈTODE
  CIENTÍFIC

  PROCÉS CREATIU

  PROJECTES

  DESIGN THINKING

  MÈTODE CIENTÍFIC

  PROCÉS CREATIU